NatureWorks

logo NatureWorks web Gedurende de laatste jaren is het besef gegroeid dat men zich meer moet gaan inspannen voor een duurzame samenleving. Zowel vanuit economisch (de sterk groeiende vraag naar voedsel, materialen en energie), sociaal (economische groei en werkgelegenheid) als milieuperspectief (bescherming van het milieu en gebruik van natuurlijke grondstoffen). Belangrijke aandachtspunten bij duurzame ontwikkeling zijn klimaatsverandering en het minder afhankelijk worden van fossiele grondstoffen. Daarom zijn overheden, NGO’s en bedrijven van mening dat er een verschuiving plaats moet vinden naar een economie die veel meer gebruik maakt van hernieuwbare grondstoffen. Een proces dat mogelijk wordt gemaakt door de vele nieuwe technologische ontwikkelingen van de laatste jaren, waarbij deze grondstoffen worden omgezet in allerlei materialen en producten. Biokunststof wordt gezien als één van de bouwstenen in deze nieuwe economie en NatureWorks is één van de pioniers op dit gebied.
NatureWorks LLC is een Amerikaanse producent, die gebruik maakt van een eigen technologie om suikers om te zetten in polymelkzuur (PLA). Dit biopolymeer is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen en wordt verkocht onder de merknaam Ingeo™. Het materiaal is zeer transparant, laat zich uitstekend bedrukken en heeft een goede vet- en aromabarrière. Ingeo™ is een veelzijdig polymeer en kan gebruikt worden in een breed aantal toepassingen zoals:

  • rigide verpakkingen voor groenten, fruit en melkproducten;
  • flexibele films voor flow packs, broodzakjes, krimpfolie en labels;
  • eenmalige foodservice producten als drinkbekers, cupjes, borden en bestek;
  • geëxpandeerd en geëxtrudeerde schuim producten;
  • fiber-toepassingen als theezakjes, herbruikbare draagtassen, stofzuigerzakken, luiers, vloerbedekking, raamverduistering en toepassingen in land-, tuin- en wegenbouw; en
  • meer duurzame producten zoals 3D printing, raamprofielen, computerbehuizingen en producten voor de auto-industrie.

NatureWorks is een joint venture van het Amerikaanse Cargill en het Thaise PTT Global Chemical. De productie bevindt zich in Amerika (Blair, Nebraska). De capaciteit van de fabriek is 150.000 ton en men bevindt zich in de ontwerpfase voor een tweede fabriek in Zuid-Oost Azië. Deze fabriek zal suikerriet als grondstof gaan gebruiken. Daarnaast werkt NatureWorks samen met het Amerikaanse Calysta aan een project om methaan, een krachtig broeikasgas, direct om te zetten naar melkzuur, de bouwsteen voor polymelkzuur.

Bij het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is het uiteraard ook belangrijk dat deze op een verantwoorde en duurzame wijze worden geproduceerd. Daarom is in een samenwerkingsverband met Danone, WWF, MEO, AITP, Control Union en NatureWorks een certificeringschema ontwikkeld voor de duurzame productie van landbouwproducten. Dit nieuwe schema, genaamd ISCC PLUS, is in februari 2011 geïntroduceerd door het Duitse ISCC Systems GmbH. Het is beschikbaar voor de voedingsindustrie, de diervoederindustrie en de biomaterialenindustrie.

Tevens publiceert NatureWorks al jaren de basisgegevens voor degene die Levenscyclusanalyses (LCA) willen uitvoeren met dit biopolymeer. Meer informatie is beschikbaar op: www.natureworksllc.com.

Contact in Nederland:
Erwin Vink (Erwin_Vink@Natureworkspla.com) of
Ady Jager (Ady_jager@Natureworkspla.com).