Lowlands: de circulaire economie in de praktijk

Van 17 tot en met 21 augustus jongstleden vond in Biddinghuizen de 25ste editie van Lowlands plaats. Op Lowlands werden alle consumpties die aan de bar verkrijgbaar waren genuttigd uit Bioware drinkbekers. Huhtamaki, NatureWorks, LoopLife en LOC7000 werkten samen om het gebruik, de inzameling en de recycling van de Bioware beker tot een succes te maken; de circulaire economie in de praktijk!

De in opgang zijnde circulaire economie is erop gericht om afval en verspilling tegen te gaan en zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen. Dit om de impact op het milieu zo beperkt mogelijk te houden. Bioware drinkbekers worden gemaakt van het biopolymeer Ingeo. Ingeo wordt verkregen uit het broeikasgas CO2 dat door planten wordt omgezet in suikers en vervolgens kan worden verwerkt tot een kunststof. De bekers zijn net zo transparant en sterk als drinkbekers die gemaakt zijn van traditionele kunststoffen, maar hebben het grote voordeel dat ze geproduceerd zijn van jaarlijks hernieuwbare grondstoffen en daarnaast recyclebaar zijn.

Tijdens Lowlands werden de gebruikte drinkbekers separaat verzameld om te worden gerecycled tot granulaat. Van dit gerecyclede granulaat wordt onder andere 3D filament gemaakt dat in 3D printers wordt gebruikt om diverse producten van te maken. Een prachtige duurzame oplossing die helemaal past binnen het concept van een circulaire economie!

Op Lowlands konden bezoekers het proces bekijken van het verwerken van granulaat in 3D filament tot het printen van een replica van het op Lowlands aanwezige kunstwerk van Tom Klaassen.

 

Betrokken partners:
Lowlands: www.lowlands.nl
LOC7000: www.loc7000.com
Huhtamaki: www.huhtamaki.com
NatureWorks: www.natureworksllc.com
LoopLife: www.looplife-polymers.eu

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rieke Verlare: rieke.verlare@loc7000.com / 0573-254459
foto: Jeroen Roest